SZENTEGYHÁZA VÁROS NÉPMŰVÉSZETI FARAGÁSZATÁRÓL

A Kárpát-medence, a Hargita hegység déli oldalában, az erdők világából kinőtt település, amely már várossá nőtte ki magát, az itteni székely-emberek hazája. Küzdelmes, fáradtságos munkát igénylő élet, valódi székely megpróbáltatásokkal telített.

Az erdő volt az, ami befogadta és biztosította az életet és a megélhetést. Elsősorban is a FA volt az, ami fedelet, lakást biztosított, a nem túlságosan kedvező időjárásokban.

Továbbá, adta a berendezéshez az anyagot, nem hiába lettek elválaszthatatlan társak, az élet minden napjaiban.

A pincétől a padlásig, mindenütt ott van a fa, mindenféle minőségben és mennyiségben.

Nem csak használati tárgyként van jelen a berendezésekben, hanem a székelyember szépérzékét és művészeti hajlamát is érzékelteti. Díszítő elemekkel gazdagítva teszi szebbé és kellemesebbé a környezetét.

A Bölcsőtől a Koporsóig kíséri és szolgálja a tevékenységében. A várossá válás időszakában kezd kialakulni a magas szintű Népművészeti faragászat, amit már tanfolyamok keretében sajátítanak el a település lakói.

Az első faragó-mester Barabás Lajos volt, aki tanítói végzettséggel elindította a első tanfolyamot 1974-ben, akik között voltak gyerekek, tanulók, majd később asztalosok, villanyszerelők, öntők, technikusok, stb.

Sajnos 1998.X. 13.-án életének 65. évében, elhunyt, nagy űrt hagyva maga

után.

Rövid életének korszakában a faragók százait oktatta és tanította meg a faragászat mesterségének szeretetére és művelésére.

A négy évtizedes faragótevékenység alatt, a lelkes munka eredményeként városunk területén nagyobb kivitelezésű maradandó alkotások születtek. Ezekből szeretnénk bemutatni egy párat mindenki és főleg a jövő generáció örömére. Kívánjuk, hogy mindig legyen folytatása a szentegyházi népművészeti faragászatnak!

Ugyanis a beindított faragászat tovább él és fejlődik Simó István majd Godra János jelenlegi faragómesterek lelkes tevékenységében.

 

Szentegyháza, 2013. X. 13.

(Barabás Lajos halála 15 éves évfordulóján)

Szász László

 

Véletlenszerű Kép

site_017.jpg